Vedlikehold

 

Overflater og vedlikehold

Alle våre finerte bordplater blir nå behandlet med UV-lakk. Hvitfarget eik blir først farget med hvitpigmentert beis, deretter lakket med slitesterk matt UV-lakk.Denne overflatebehandlingen er visuelt lik hvitoljede bordplater, og vi har valgt å kalle den hvitfarget eik. Det gir en sterkere overflate med enklere vedlikehold. Bordplater med UV-lakk tåler i stor grad væskesøl som kaffe og alkohol. Vi anbefaler likevel at væskesøl fjernes omgående.

Våre egenproduserte bord er finert, dersom ikke annet er spesifisert (gjelder ikke hvite bord). Vi benytter i hovedsak løvtre av europeisk og amerikansk opphav. Finert betyr at bordplaten er en trefiberplate pålimt et lag med natulig tre. Til ben og sarger benyttes enten samme tresort som på bordplaten eller at fargebehandlingen på delene er tilpasset bordplaten. Både eik, ask og bøk benyttes.

Bordplater med laminat er svært slitesterke og krever normalt ikke vedlikehold. For å fjerne eventuell misfarging eller skader av hard bruk, kan man bruke «laminat cleaner» fra Guardian eller tilsvarende leverandører (fås i møbelforretninger). Vær oppmerksom på at riper på lakkerte og laminerte flater er vanskelig å fjerne. Bruk derfor gjerne filtknotter under stentøy og andre gjenstander som kan ha skarpe kanter.

Våre heltre eikebord er oljet med naturell eller fargepigmentert olje. For å oppnå mest mulig brukervennlig overflate, bør bordet tilføres olje to til tre ganger pr. år. Før påføring av ny olje kan man gjerne dra forsiktig over bordet i treverkets lengderetning med et fint slipepapir (320). Stryk på olje i treets lengderetning. Tørk bort overskytende olje umiddelbart, og la bordet tørke natten over. Unngå sterk varme mot oljede overflater.

Importerte bord, spesielt fra Asia, har gjerne en mer varierende overflatebehandling og styrke enn bord som er produsert ved vår fabrikk i Øystese. Rustikke bord har ofte en overflate som skal se slitt ut, men kan etterbehandles med møbelolje eller sprayvoks ved behov.

Til daglig vedlikehold er det tilstrekkelig å tørke over med en lett fuktig klut som ikke loer.

 


Forklaringer på de ulike overflatene
og kjernematerialene vi benytter:

FINERT:

Sponplate eller MDF (fiberplate) som er pålimt
0,6mm tykk finér av forskjellige treslag

HELTRE:

Staver av heltre som er limt sammen til en plate

 
BEISET:

Vannbasert farge som er påført finérte- eller
heltreplater for å gi forskjellige fargetoner

HVITMALT:

Hvitmaling som blir sprayet jevnt på MDF plater

HVITOLJET:

Heltre eller finerte plater som blir tilført
hvitpigmentert olje

RUSTIKK ALM:

Rustikke staver av alm som er limt sammen til en plate