Vedlikehold


Sortbeiset

 

Overflater og vedlikehold

Nytt av året er at vi har begynt med matt UV-lakk. Uttrykket hvitfarget vil erstatte hvitolje. Vår nye behandling gir en sterkere overflate, men kan fremdeles vedlikeholdes med bruk av møbelolje dersom man ønsker det.

Våre lakkerte bord er behandlet med UV-lakk som gir en meget slitesterk overflate og som tåler væskesøl som kaffe, alkohol og varme. Vi anbefaler likevel at væskesøl fjernes omgående. Vær oppmerksom på at riper på lakkerte flater er vanskelig å fjerne. Bruk derfor filtknotter under stentøy og andre gjenstander som kan ha skarpe kanter.

Mange av våre eikebord er oljet med naturell eller fargepigmentert olje. For å oppnå mest mulig brukervennlig overflate, bør bordet tilføres olje to til tre ganger pr. år. Før påføring av ny olje kan man gjerne dra forsiktig over bordet i treverkets lengderetning med et fint slipepapir (320). Stryk på oljen i treets lengderetning. Tørk bort overskytende olje umiddelbart og la bordet tørke natten over. Unngå sterk varme mot oljede overflater.

Laminerte bordplater er slitesterke og krever lite vedlikehold. Likevel unngå at søl av sterke væsker som vin, juice eller lignende blir liggende på bordplaten. Bruk «laminat cleaner» fra Guardian eller tilsvarende leverandører (fås i møbelforretninger).

Importerte bord, spesielt fra Asia, har gjerne en mer varierende overflatebehandling og styrke enn bord som er produsert ved vår fabrikk i Øystese. Rustikke bord har ofte en overflate som skal se slitt ut, men kan etterbehandles med møbelolje eller sprayvoks ved behov.

Til daglig vedlikehold er det tilstrekkelig å tørke over med en fuktig klut som ikke loer for alle våre bord.

Våre egenproduserte bord er finert, dersom ikke annet er spesifisert (gjelder ikke hvite bord). Vi benytter i hovedsak barskog og løvtre av europeisk og amerikansk opphav. Bordplatene kan være av heltre eller finér på en trefiberplate. Til ben og sarger benyttes normalt samme tresort, eller finér, som bordplaten. Både eik og bøk benyttes. Antikk- brune-, hvite- og sorte bord kan være påført antikkmerker i større eller mindre grad.


Forklaringer på de ulike overflatene
og kjernematerialene vi benytter:

FINERT:

Sponplate eller MDF (fiberplate) som er pålimt
0,6mm tykk finér av forskjellige treslag

HELTRE:

Staver av heltre som er limt sammen til en plate

ANTIKK PATINERT:

Finerte plater blir lakkert i honningfarge, kantene
blir beiset i mørkere farge for å få et gammelt preg
på treverket

BEISET:

Vannbasert farge som er påført finérte- eller
heltreplater for å gi forskjellige fargetoner

HVITMALT:

Hvitmaling som blir sprayet jevnt på MDF plater

HVITOLJET:

Heltre eller finerte plater som blir tilført
hvitpigmentert olje

RUSTIKK ALM:

Rustikke staver av alm som er limt sammen til en plate