Vedlikehold


 

Vedlikehold

HVITOLJEDE OG OLJEDE OVERFLATER
Mange av våre eikebord er oljet. Dette gir en overflate som fremhever tréets farge og struktur. Oljede og lakkerte overflater har forskjellige egenskaper og må behandles deretter.
For å oppnå mest mulig brukervennlig overflate på et oljet bord, bør bordet tilføres olje to til tre ganger pr. år. Det opprinnelige utseende beholdes også best på denne måten. Før påføring av ny olje kan man gjerne dra forsiktig over bordet i treverkets lengderetning med et fint slipepapir, korning 320. Til daglig vedlikehold er det tilstrekkelig å tørke over bordet med en fuktig klut som ikke loer. Unngå sterk varme mot oljede overflater.

LAKKERTE BORD
Våre lakkerte bord er behandlet med UV-lakk som gir en meget slitesterk overflate og som tåler væskesøl som kaffe, alkohol og varme. Vi anbefaler likevel at væskesøl fjernes omgående. Til daglig vedlikehold er det tilstrekkelig å tørke over bordet med en fuktig klut som ikke loer. Kluten kan gjerne være tilsatt litt Zalo eller lignende vaskemidler.
Vær oppmerksom på at riper på lakkerte flater er vanskelig å fjærne. Bruk derfor filtknotter under stentøy og andre gjenstander som kan ha skarpe kanter.
Importerte bord, spesielt fra Asia, har gjerne en mer varierende overflatebehandling og styrke enn bord som er produsert ved vår fabrikk i Øystese.

TRESORTER
Vi benytter i hovedsak barskog og løvtre av europeisk og amerikansk opphav. Bordplatene kan være av heltre eller finér på en fiberplate. Til ben og sarger benyttes normalt samme tresort, eller finér, som bordplaten. Både bøk, eik, og i noen tilfeller furu, benyttes. Antikk- brune-, hvite- og sorte bord kan være påført antikkmerker i større eller mindre grad.

LAMINERTE BORD
Tørk av med en fuktig klut, gjerne tilsatt litt syntetisk vaskemiddel. Bruk «Laminat clearner» av og til – snakk med din forhandler. Vi anbefaler «laminate clean» fra Guardian, det fjerner alle flekker som kan fjernes.


 

Overflater

Forklaringer på de ulike overflatene
og kjernematerialene vi benytter:

FINERT:

Sponplate eller MDF (fiberplate) som er pålimt
0,6mm tykk finér av forskjellige treslag

HELTRE:

Staver av heltre som er limt sammen til en plate

BEISET:

Vannbasert farge som er påført finérte- eller
heltreplater for å gi forskjellige fargetoner

HVITMALT:

Hvitmaling som blir sprayet jevnt på MDF plater

HVITOLJET:

Heltre eller finerte plater som blir tilført
hvitpigmentert olje

RUSTIKK ALM:

Rustikke staver av alm som er limt sammen til en plate

ANTIKK PATINERT:

Finerte plater blir lakkert i honningfarge, kantene
blir beiset i mørkere farge for å få et gammelt preg
på treverket